Werking string-omvormer

Geschreven door Jildert Schat19 september 2021 · Leesduur 6 min

Een string-omvormer is voor zonnepanelen de meest populaire keuze. De voordelen zijn lage aanschafkosten, robuuste technologie en het hoogste rendement. Op deze pagina vertellen we u er meer over.

Waarom string-omvormer

De meest gekozen omvormertechniek is de string-omvormer. Kies voor dit type omvormer als er geen (of slechts beperkt) schaduw op uw zonnepanelen valt.

De voorkeur gaat hier technisch gezien in 9 van de 10 gevallen naar uit. Dat is niet voor niks.

Dat komt vanwege de voordelen van deze technologie. Allereerst de lage prijs en de goede prestaties op lange termijn. Bovendien zijn er minder schakels en kunnen minder onderdelen kapot. Ook de bekabeling blijft simpel en toekomstig onderhoud is stukken beter uit te voeren.

Een centrale omvormer hangt binnen en is daarom altijd goed te bereiken. Bij defecten of onderhoud kan de omvormer eenvoudig en snel worden vervangen.

Bij micro-omvormers of optimizers is dit veel lastiger, die zitten op het dak achter de zonnepanelen. De meerprijs van micro-omvormers of optimizers weegt slechts bij 1 van de 10 gevallen op tegen de echte meerwaarde in productie.

Daarom is en blijft de string-omvormer uw beste optie voor een gegarandeerd hoog rendement.

Voordelen string-technologie

U krijgt één centrale string-omvormer, die de stroomomvorming voor alle zonnepanelen centraal regelt.

De zonnepanelen worden in serie geplaatst (strings) en per string aangesloten op de omvormer.

De gelijkstroom wordt centraal (per string) omgevormd. String-technologie kan zeer hoge voltages aan en vormt uw zonnestroom (gelijkstroom) efficiënt en veilig om voor gebruik in huis. De string-omvormer zorgt dat 100% wisselstroom (230 Volt) naar de meterkast wordt gestuurd.

De omvormer optimaliseert de stroom opbrengst per string. Een string-omvormer kan dit voor één of meerdere strings tegelijk.

Dat betekent dat een string-omvormer één of meerdere dakvlakken los van elkaar kan managen. Het betekent ook dat een string-omvormer negatieve invloed van schaduw per string/dakvlak kan uitregelen.

Voor een beetje schaduw hebt u dus helemaal geen optimizers of micro-omvormers nodig.

De voordelen op een rij:

• Goedkoop en duurzame oplossing.
  • Eenvoudig te vervangen bij onderhoud en/of reparatie.
  • Eenmaal vervangen binnen levensduur zonnepanelen.
  • Optimaal schaduw management per string via MPP trackers.
  • Twee strings / dakvlakken per omvormer aansluiten is mogelijk.
  • Geen extra stekkers en koppelingen op het dak.
  • Voorbereid op de toekomst; u kunt op deze omvormer een accu aansluiten.

Hoge efficiëntie string-omvormer

De string-omvormer wordt afgestemd op het aantal zonnepanelen en op uw meterkast fasering.

Hoe meer zonnepanelen, hoe groter het vermogen van de omvormer. U kunt de opbrengst per systeem eenvoudig en goed online monitoren.

Gedurende de levensduur van de zonnepanelen (25 jaar) moet u de omvormer éénmaal laten vervangen. Dat is normaal onderhoud voor een apparaat dat elke dag hoge voltages verwerkt tot bruikbare stroom. Daarom zit er ook 10 jaar productgarantie op dit apparaat.

• Hoe meer zonnepanelen, hoe groter de capaciteit van de omvormer.
  • Centrale omvormer wordt maximaal eenmaal vervangen.
  • De zonnepanelen worden in serie-geschakeld geplaatst.
  • Online opbrengst monitoring van het hele systeem mogelijk.

Hoe geschikt is uw dak?

Ontvang binnen 5 werkdagen een uitgewerkt voorstel voor een compleet systeem inclusief BTW-teruggave service.

Ik wil ook een voorstel

Schaduw en string-omvormer

Liggen uw zonnepanelen in de zon? Worden ze geplaatst op één of twee dakvlakken? Dan is een string-omvormer met een serieschakeling de meest rendabele oplossing.

Een beetje schaduw, bijvoorbeeld alleen in de ochtend, heeft weinig effect op de totale jaarlijkse opbrengst. De extra kosten van micro-omvormers of optimizers wegen dan niet op tegen de extra opbrengst.

Vanaf 5 à 6 zonnepanelen is string altijd voordeliger dan kiezen voor micro's of optimizers.

Zelfs als er in de ochtend of namiddag een klein beetje schaduw op de zonnepanelen valt, geniet een string-omvormer de voorkeur!

Valt er gedurende de dag substantieel schaduw op een of meerdere zonnepanelen? Of heeft u een bijzonder dak met veel verschillende oriëntaties of hellingshoeken? Dan is een parallel systeem met micro-omvormers het overwegen waard.

Een goed legplan ontwerp waarbij geen zonnepanelen in de schaduw komen te liggen, is het beste advies voor een hoog rendement.

Aansluiten omvormer op meterkast

String-omvormers zijn beschikbaar als een 1-fase of 3-fase uitvoering. Om een 3-fase omvormer te plaatsen, moet u een 3-fase meterkast hebben. Het vergroten van uw meterkast regelt u zelf met uw netwerkbeheerder.

Vanaf de zonnepanelen gaat er één kabel (DC) naar uw omvormer. Vanaf de string-omvormer gaat één kabel (AC) naar uw meterkast. In de meterkast plaatst ZelfOpwekken.nl een nieuwe aardlekautomaat c.q. een nieuwe groep voor de zonnepanelen.

Meer lezen over aansluiten meterkast.

String-omvormers vaak optimaal

String-omvormers zijn robuust. De omvormers worden voor de industrie en voor huishoudens ingezet.

Kiezen voor een string-omvormer is vaak een goede oplossing. String-omvormers zijn het meest efficiënt als ze de hele dag hard kunnen werken. Voor het legplan-ontwerp is het belangrijk dat de zonnepanelen mooi in de zon liggen.

Het is ook beter voor onderhoud. Indien een string-omvormer nagekeken of vervangen moet worden, is dit relatief eenvoudig. Niemand hoeft het dak op om eerst de zonnepanelen los te halen.

Verwachte levensduur van de string-omvormer

De zonnepanelen gaan minstens 25 jaar mee. De omvormer gaat minder lang mee. Het is dus aannemelijk dat u de omvormer(s) binnen de levensduur van uw zonnepanelen éénmaal zult moeten vervangen.

Bij uw rendementsberekening houdt ZelfOpwekken.nl standaard rekening met een eenmalige extra uitgave van €600,-.

Waarom gaat de omvormer minder lang mee?
De omvormer werkt hard. Hij wordt overdag warm en 's avond koelt hij weer af. De onderdelen zijn daarom onderhevig aan slijtage. Een goede en hoogwaardige omvormer gaat langer mee dan een slechte. Daarom kiezen wij voor kwaliteit.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Meerdere strings, dakvlakken en MPP (Maximum Power Point) trackers

Wij sluiten vaak meerdere strings aan op één string-omvormer. De installateur zorgt hiermee dat er zo min mogelijk verlies van rendement optreedt.

Een klein beetje schaduw wordt dan weg-gemanaged met Maximum Power Point Tracking. Dit is het mechanisme waarmee de omvormer zorgt, dat u per string altijd het maximale vermogen uit elk zonnepaneel haalt.

Door de strings op meerdere MPPT-trackers aan te sluiten, wordt alles optimaal gemanaged en beperken we opbrengstverlies efficiënt. Zo voorzien ook string-omvormers u van optimaal schaduw management.

In onderstaande gevallen worden er standaard twee of meer strings toegepast en/of MPPT-trackers gebruikt:

• Bij installaties vanaf 10 zonnepanelen.
  • Bij Oost-West opstellingen.
  • Als een aantal panelen een afwijkende oriëntatie of hellingshoek hebben.
  • In het geval van schaduw op de zonnepanelen.
  • Bij het gebruik van verschillende soorten zonnepanelen.

Bij grote dakvlakken wordt uw systeem ook altijd verdeeld in meerdere strings. Het voordeel hiervan is een lagere spanning per string en een minder negatieve invloed van schaduwwerking

Zo kunnen ook systemen met verschillende oriëntaties of hellingshoeken op één string-omvormer worden aangesloten. Ook schaduw management per string kan worden geregeld.

Hoe werkt een MPP-tracker?

Maximum Power Point Tracking is een slimme functionaliteit van de omvormer. Een MPP-tracker (ook wel MPPT genoemd) maximaliseert uw opbrengst gedurende de dag.

Aangezien de temperatuur en de lichtcondities gedurende de dag steeds veranderen, verandert de spanning in de zonnepanelen. Het is daarom belangrijk dat uw omvormer steeds snel op de veranderende weersomstandigheden reageert.

De MPP-tracker regelt dit automatisch. De MPP-tracker zoekt in de zonnepanelen output voortdurend naar de meest optimale combinatie van stroom en spanning. De omvormer schakelt vervolgens zelf steeds om naar de hoogst mogelijke opbrengst.

Zo maximaliseert de omvormer uw stroomopbrengst per string. Een goede omvormer weet het maximale spanningspunt (MPP) snel te vinden. Oftewel, door MPP wordt altijd het hoogst mogelijke rendement in kWh productie continu bepaald en behaald.

Het is goed om te weten dat onze string-omvormers altijd één of meerdere MPPT- trackers hebben.

Nadelen string-omvormer serieschakeling

Er zijn ook nadelen. Zonnepanelen met een centrale omvormer vormen een serieschakeling. Het systeem functioneert daarom zo goed als de 'zwakste schakel'.

Het betekent dat als er te veel schaduw op één zonnepaneel valt, de prestaties van de gehele string zonnepanelen minder wordt.

Dat lijkt lastig, maar wij houden hier uiteraard standaard rekening mee bij het legplan ontwerp voor uw dak.

Garantie omvormer

Er zit standaard 10 jaar fabrieksgarantie op de string-omvormers van ZelfOpwekken.nl.

Mocht uw string-omvormer onverhoopt een defect bevatten, dan komen die altijd binnen de eerste 4 jaar aan het licht.

In dat geval wordt de omvormer dus kosteloos voor u vervangen. Doet uw omvormer het 5 jaar zonder problemen? Dan zijn er geen technische defecten en doet uw omvormer het ook probleemloos 10 of 12 jaar.

Steeds meer string-omvormers worden pas vervangen na 14-15 jaar.